Leiderschap is niet hetzelfde als managen

Leiderschap en managen, ze gaan hand in hand en toch zijn ze niet gelijk. Welke stijl heeft jouw voorkeur?
Leiders die niet of te weinig managen en managers die te weinig leiden. Ik zie het regelmatig voorbij komen, in de gesprekken in organisaties, met medewerkers, met leidinggevende en met managers.
Toch hebben we beide nodig in organisaties.
Managen gaat meer over de cijfers en de resultaten, kloppen de processen en procedures, hoe kunnen we het nog verder optimaliseren, wat zeggen de modellen.
Tijdens opleidingen wordt er veel tijd besteed aan deze concepten, structuren en modellen. Logisch want ze vormen de basis van een goede organisatie. Ik zeg wel een Management, Finance en Control is de brandstof en navigatie van de organisatie. Je hebt richting nodig, sturing op de processen om daar te komen en brandstof (of voeding) om daar ook werkelijk te kunnen komen.
Alleen wordt hierin een belangrijk onderdeel vergeten, misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van een organisatie, en dat zijn de mensen waarmee je de reis aangaat. Met je eigen mensen valt of staat je organisatie en je kunt nog zoveel geld hebben, zo duidelijk weten waar je naar toe wilt gaan en waarom. Zonder de inbreng van mensen kom je niet ver, tenzij je volledig zelfstandig als eenpitter of eenmanszaak werkt.
Dus daar waar management over het proces en de middelen gaat, gaat leiderschap over mensen, over samenwerking, de onderstroom , over verbinding en groei.
Managen komt vooral vanuit het hoofdbrein, leiderschap vooral vanuit het hart-brein. De kunst is om die vooral met elkaar te verbinden.
Tijdens de leiderschapstraining maken we die verbinding, om nog meer vanuit het hart leiderschap in te zetten en je organisatie te laten groeien.
De truc is, ‘Start vanuit je hart’. Voel waarom het zo belangrijk is om die doelen te halen, wat het met je zal doen als je daar als team kunt komen. Voel het in je hart en neem dit gevoel mee naar je hoofd om het creatieproces te starten. onder beperkingen, alles is mogelijk. En voel, vanuit je hart, wat er gebeurt als je met dit creatieproces bezig bent?
Neem anderen mee in het proces, vier elke stap, samen en doorbreek het denkbeeldige plafond van beperkingen en belemmeringen. Creeer een nieuwe werkelijkheid.
Wil je hier meer over weten,
Neem dan contact op met Michel Leussink
Recent Posts

Start typing and press Enter to search