10 tips voor innerlijke rust in spannende gesprekken
Innerlijke rust bewaren in spannende gesprekken is nogal eens een uitdaging. Zo ook voor de schooldirecteur die voor coaching kwam.
“Wat een ramp was dit gesprek, ik was totaal mezelf niet. Ik heb werkelijk geen idee meer wat ik allemaal gezegd heb”. 🤷♀️
Haar eerste verwachting is dat ze we het gesprek gaan analyseren en dat ik tips ga delen over communicatie. Ik kies een andere route. 😁
Spannende situaties, waarin we gaan vechten, vluchten of bevriezen, we kennen ze allemaal.
Van die situaties waarin je in het moment van alles voelt rammelen en waar je achteraf pas kunt zien wat er nou eigenlijk gebeurde. Of soms er nog steeds geen snars van snapt, maar wel alles van vindt.
Hoe ga je om met spannende gesprekken, hoe behoud je dit innerlijke rust?
De valkuil is om vooraf aan een volgend gesprek deze al eindeloos in je hoofd te voeren. Als dit … dan dat…
Of om nog meer kennis te vergaren, vaardigheden aan te leren.
Je weet niet hoe een gesprek gaat verlopen.
Maar wat dan wel? Hoe houdt je die innerlijke rust?
De kunst is om echt in het gesprek aanwezig te blijven, ongeacht wat er gebeurt, als allereerst bij jezelf. Zelfs als je voelt dat je het liefst wilt verdwijnen. (Overigens niet alleen tijdens spannende gesprekken).
Ik zeg weleens gekscherend ‘je hoeft niet van het padje te gaan, omdat je van het padje bent’.
Maar hoe doe je dat?
Als allereerst, accepteer wat er gebeurt. Herken dat het gebeurt. De kracht van kwetsbaarheid.
Zelfvertrouwen gaat niet over in elke situatie precies weten wat je moet doen, maar vertrouwen dat wat er ook gebeurt, het oké is omdat jij bij jezelf blijft. Of je nou boos wordt, huilt, klotsende oksels krijgt of whatever.
Dat is kracht. Daardoor voel je zelfvertrouwen.
Je hoeft jezelf nooit meer onder controle te houden, merk maar eens op wat er gebeurt als alle beleving er gewoon mag zijn.
Verandering vindt altijd plaats in het hier en nu. En als jij echt aanwezig blijft, ontdek je de ware magie van leiderschap. 💫 Geen bedacht leiderschap, gewoon puur.
Hieronder vind je 10 tips voor het behouden van innerlijke rust in spannende gesprekken.
Lees ze door, pas ze toe en die spannende gesprekken worden een ware beleving in plaats van een worsteling. Het leven is te mooi om het niet te beleven. Stap in je eigen leiderschap.
De tips lijken misschien te simpel om waar te zijn of zo logisch dat je het heus zelf ook had kunnen bedenken. Klopt. In situaties die vloeiend verlopen heb je deze tips niet eens nodig en gaat het vanzelf.
Het gaat over situaties dat je even geen gebruik meer kunt maken van wat logisch is en je ‘even jezelf niet meer bent’.
Dan werkt dit fantastisch. Het brengt je terug naar jou. Waardoor je gelijk weer wél gebruik kunt maken van al je kennis en kunde.
Hier de 10 tips:
Bewust ademen:
Richt je aandacht op je ademhaling. Diep en bewust ademen kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je focus terug te brengen naar het nu. Neem af en toe een langzame, diepe ademhaling en concentreer je op de sensatie van in- en uitademen.
Benoem je emoties:
Erken je emoties zonder oordeel. Benoem in je gedachten wat je voelt. Dit bewustzijn helpt je om emotioneel bewust te blijven en voorkomt dat je volledig wordt meegesleept door je emoties. Overigens helpt het regelmatig ook door het uit te spreken naar die ander(en)
Focus op je lichaamstaal:
Let op je lichaamstaal. Ontspan je schouders, adem rustig en vermijd gespannen houdingen. Door bewust te zijn van je lichaamstaal en deze aan te passen zul je merken dat stress vermindert. Fysiologie, stemming en jouw gedachten beïnvloeden elkaar voortdurend.
Gebruik positieve affirmaties:
Herinner jezelf aan jouw eigen kracht en bekwaamheid door positieve affirmaties. Zeg in jezelf positieve statements zoals
“Ik ben in staat om hiermee om te gaan”
“Ik ben veerkrachtig en vind altijd manieren om obstakels te overwinnen”
Houd oogcontact:
Oogcontact helpt om verbinding te blijven maken met jezelf en anderen. Het houdt je in het hier en nu. Hou bewust oogcontact en voel hoe je zo aanwezigheid blijft. Dit straalt ook zelfvertrouwen uit en daardoor krijg je ook weer vertrouwen.
Stel grenzen:
Wees bereid om je grenzen aan te geven. Als iets te overweldigend wordt, wees niet bang om een pauze te nemen of grenzen te stellen in het gesprek. Je hoeft ook tijdens het gesprek niet alle antwoorden te weten en alles te begrijpen. Je hoeft zelfs niet uit te leggen waarom. Geef jezelf die ruimte in het gesprek of kom er eventueel later op terug. Soms heeft iets meer tijd nodig.
Visualiseer een rustige plek:
Creëer in gedachten een beeld van een rustige en veilige plek. Dit kan helpen om je mentaal terug te trekken uit de spanning van het gesprek en jezelf te kalmeren.
Luister actief:
Concentreer je actief op wat de ander zegt. Door je aandacht op de inhoud van het gesprek te richten, kun je voorkomen dat je volledig wordt overweldigd door emoties. Als je niet snapt wat de ander bedoelt, vraag ernaar. Sowieso door vragen te stellen en de ander aan het woord te laten heb jij zelf ook meer tijd om jouw antwoorden tot je te laten komen. Luister actief naar de ander én neem de tijd om naar jezelf te luisteren. Stiltes zijn ook prima en hoeven niet constant opgevuld te worden.
Wees nieuwsgierig en open:
Neem een nieuwsgierige en open houding aan. Sta open voor verschillende perspectieven en probeer je niet defensief op te stellen. Iedereen heeft z’n eigen wereldmodel. Een andere kijk kan zomaar jouw eigen perspectief verrijken.
Deel je ervaring met anderen:
Deel met anderen wat je ervaren hebt. Zoek mensen op waar jij je fijn bij voelt en die jou hierin kunnen ondersteunen. Kies mensen die verder zijn in dit proces. Je wordt het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je je het meest omringt. Door je te omringen met mensen die verder zijn dan jij groei je.
De beste zijn in een groep is lekker voor je ego, maar zorgt niet per se voor groei.
Tot slot:
De tips hierboven zijn vaardigheden die je kunt oefenen en ontwikkelen. Hoe vaker je ze toepast hoe makkelijker het wordt. Oefen ze juist ook in ‘makkelijke’ situaties.
Wil je weten wat we nu op korte termijn voor je kunnen betekenen? Kijk dan hier naar ons programma aanbod.
Wil je een stap verder en met mij persoonlijk onderzoeken hoe jij jezelf op een dieper niveau grondig leert kennen en effectiever communiceert?
Neem contact met me op. Ik spreek je graag.
sabine@detrainingsboerderij.nl
Hartelijke groet
Sabine