Zo maak je moeilijke keuzes makkelijker.
Moeilijke keuze maken, dat hebben we allemaal wel eens. Keuzes waarbij je weet dat, wat je ook kies, er altijd een verliezer is, dat het voelt alsof je iets afwijst als je voor het andere gaat.
Dus hoe weet je wat de juiste keuze is, zodat het weer rustig wordt in je lijf, nadat je een keuze hebt gemaakt?
Ik neem je mee in mijn moeilijke keuze, hoe ik dit heb gedaan en hoe het jou ook kan helpen.
Mijn moeder is 86 jaar en woont nog steeds op zichzelf. Zelfstandigheid is een belangrijk goed voor haar. Sinds deze zomer gaat ze steeds een stapje achteruit. Het doet zeer om haar te zien worstelen. Twee weken geleden was dit ineens een hele stap, nadat ze heel ongelukkig is gevallen. Complicaties volgen elkaar op en haar toekomst thuis is ineen onzeker.
De huisarts gaat op zoek naar een crisis-verzorgingsplek voor haar en vraagt aan mijn zus en mij wie er in de komende dagen en nachten bij haar kan blijven. Ze heeft 24 uur per dag iemand bij haar thuis nodig.
De eerste dagen moet dat wel lukken als we onze afspraken afzeggen en thuis wat zaken regelen. Maar ja, Sabine geeft op Schiermonninksoog een leiderschapsretraite voor vrouwen en ik heb over een week een training staan van vier dagen!
Mijn hoofd kan er nog niet bij. Moet ik daar nu al iets voor regelen? En hoe dan, waar kies ik voor?
Mijn Hoofd wil het oplossen.
Terwijl ik bij mijn moeder zit denkt mijn hoofd aan de training die over vijf dagen gaat beginnen en vindt dat die gewoon moet doorgaan. “Mensen hebben zich ingeschreven en kijken uit naar deze training en dus moet je leveren” is ongeveer de zin die ik mezelf vertel. Iets in mij wil het probleem ook nog ontkennen. “Ach dan is er al een plek voor haar gevonden. Er is helemaal geen probleem” Naar mate de training dichterbij komt ontstaat er paniek en zelfs heel kort ergernis over de situatie. Mijn hoofd staat er niet naar om nu volledig in de training te kunnen stappen. “Waarom ik, waarom nu? Hier zit ik niet op te wachten! Hoe ga ik dit oplossen?”
Mijn Hart erbij betrekken.
Mijn Hart is verbonden met de cursisten en mijn moeder. Ik wil vanuit liefde en compassie alles geven om de cursisten tevreden te stellen en mijn moeder te helpen. En ik wil er zelf ook een goed gevoel aan over houden.
Ik zou vroeger voorbijgaan aan mijn emotie, voorbijgaan aan mijn hart. Het weerleggen met mijn hoofd. Om er uiteindelijk geen goed gevoel aan over te houden, als blijkt dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt.
Keuze maken
Daarom kies ik met mijn hart, verbonden met mijn familie, mijn moeder en ook verbonden moet de cursisten. Mijn hoofd creëert, vanuit dat gevoel, verschillende opties waarbij mijn buik rustig wordt als ik weet dat ik de cursus kan verplaatsen en de gebeurtenissen en herinneringen, die ik maak met mijn moeder, niet.
Ik vind de keuze niet gemakkelijk, want ik ga cursisten mogelijk teleurstellen.
Ik prik een nieuwe datum (30 januari t/n 2 februari), stuur de cursisten een email en heb kort contact met ze. Ze kunnen zelf de keuze maken wat ze met de training willen doen.
Van iedereen krijg ik begrip voor de situatie en het overgrote deel gaat mee naar de nieuwe datum.
Ik ben samen met mijn zus 10 dagen, om beurten, bij onze moeder voordat ze overgeplaatst wordt naar een verzorgingstehuis. Het is een intensieve tijd en tegelijk ook zo mooi. Intens, liefdevol en met veel verbinding. In alles voel ik dat dit precies de juiste keuze is.
Hoe het jou kan helpen
Wil je meer weten over de werking van ons hoofd, hart en buikbrein en hoe het ook jou kan helpen in het maken van de juiste, wijze beslissingen, kijk dan hier naar de eerst volgende mBIT-opleiding.
Tijdens een webinar heb ik onderstaande meditatie ingesproken over de samenwerking van Hoofd Hart en Buik. Hierin wordt, dat wat belangrijk is voor je, verbonden met de creativiteit van je hoofd-intelligentie en de moed van je buik-intelligentie.
Wil je meer in verbinding komen met de wijsheid in jezelf, neem dan een rustige plek en luister naar deze meditatie.