Waarom leren we dit niet op school?

“Waarom leren we dit niet op school?”, “Waarom zat dit niet in mijn managementopleiding?”, “Dit zou toch iedereen moeten weten”. Zo maar een paar uitspraken die ik van cursisten hoor tijdens onze trainingen. En inderdaad, waarom is er zo weinig aandacht voor onszelf en voor het intermenselijke contact tijdens de opleidingen, terwijl mensen de kern van onze organisaties vormen en het verschil maken?

Als onze cursisten bij ons in een training zitten, verbazen ze zich over de verbinding, de samenwerking, de openheid, veiligheid en vrijheid in de groep. Iedereen maakt zijn eigen leerproces door en groeit in het bereiken van zijn eigen doelen terwijl anderen in de groep daarbij helpen en ondersteunen.

Stel je eens voor dat dat ook in jouw team zou kunnen, dat er samenwerking, veiligheid en groei is. Dat er een hecht volwassen team ontstaat die verantwoordelijkheid neemt en resultaten haalt. Een team dat een bijdrage levert aan zichzelf, de organisatie en de wereld om ons heen?

Dan zouden we samen de wereld een stuk mooier maken en dan lijkt leiderschap moeiteloos eenvoudig.

En toch vergissen we ons nog regelmatig. We maken gebruik van managementprincipes uit de 70er jaren van de vorige eeuw, gericht op winstmaximalisatie en winnen. Principes waarbij kwantiteit, product en klant voorop staat en onze eigen organisatie, onze mensen, pas daarna komen. Natuurlijk hebben we een financieel gezonde organisatie nodig. Financiën en controle zijn de brandstof en navigatie voor een organisatie. En het is niet het doel! Het is een middel om samen ergens te komen, om samen op reis te kunnen. Het bestaansrecht van een organisatie wordt niet ontleent aan de financiële staat maar aan de bijdrage die de organisatie levert aan de wereld om haar heen. En ja, zonder geld wordt dat een stuk ingewikkelder.

Een organisatie en een team kunnen niet ongelimiteerd groeien, ten gunste van de omzet en ten nadele van de mensen en de wereld er omheen. Winnen of verliezen is niet het doel, het doel is voortbestaan. De oudste wet in het universum. Alles wat dient kan voortbestaan. Alles wat niet meer dient mag plek maken.

Leiderschap gaat niet over winnen of verliezen, het gaat over mensen en het voortbestaan van het proces en dat proces gaat over het leveren van een bijdrage aan de wereld van morgen. Aan de klanten, de organisatie, onze eigen mensen en de wereld om ons heen.

We leven in een tijd van transformatie. Een tijd waar we de oude principes en concepten los mogen laten om het nieuwe te omarmen. En dat vraagt om echt leiderschap. Iemand die weet waar we naartoe willen en hoe we dat kunnen realiseren.

En daarom gaan we nu iets gaafs doen!!

Want naast de NLP trainingen gaan we nu ook starten met een 6 daagse training speciaal voor leidinggevenden. Voor managers, leiders, directeuren, projectleiders, eigenaren, eigenlijk iedereen die direct of indirect sturing geeft aan een team.

We willen Twente en de rest van de wereld er omheen, een mooiere plek maken om te wonen en te werken, om het leven te beleven. We geloven dat medewerkers, die met plezier naar het werk gaan en vanuit passie samen mooie momenten mogen creëren, betere resultaten halen. Voor de organisatie en voor zichzelf. De medewerkers maken het verschil in een organisatie en goed leiderschap maakt het verschil bij de medewerkers.

Stel je eens voor dat jij, als leider, dat verschil in jouw team maakt. Dat er samenwerking, veiligheid en groei is. Dat er een hecht volwassen team ontstaat die verantwoordelijkheid neemt en resultaten haalt. Een team dat een duurzame bijdrage levert aan zichzelf, de organisatie en de wereld om ons heen?

Dan zouden we samen de wereld een stuk mooier maken.

Hoe zie jij dat eigenlijk? Wat is volgens jou leiderschap?

 

 

PS: Kijk dan hier voor meer informatie over de training.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search