We bekijken onze toekomst door de bril van het verleden.

In ons leven stellen we doelen, nieuwe resultaten die we graag willen bereiken. Nieuwe situaties die meer gewenst zijn dan het huidige.

  • Ik wil van baan veranderen,
  • Ik stop met ongezonde dingen,
  • Ik wil nu echt die wereldreis maken,
  • Ik ga nu echt weg bij die man of vrouw
  • Ik ga zeggen dat ik verder wil leven met je.
  • Ik start nu echt met die training of coaching.

Of wat het ook is wat jij wilt bereiken in je leven. We hebben allemaal verlangens, doelen, wensen, dingen die we wel willen alleen nog niet kunnen bereiken.

Hoe komt het toch dat we die verandering niet kunnen doorvoeren. Die stap die het verschil maakt in je leven?

Vaak doen we meer van hetzelfde. Of we blijven tegen dezelfde drempels aanlopen. Om er vervolgens voor te kiezen om er dus maar helemaal niet meer naar toe te gaan. We blijven rondlopen in dezelfde cirkeltjes en zoeken mensen op die ons daarin bevestigen.

Misschien herken je het bij jezelf of herken je het bij anderen. Maar hoe komt het dan, dat we in cirkels blijven lopen, steeds weer hetzelfde doen.

Het antwoord is simpel en meteen uitdagend.

We bekijken onze toekomst door de bril van het verleden.

We bekijken onze gewenste situatie met de perceptie van het verleden. En lopen daarom ook steeds weer tegen dezelfde blokkades die we, meestal onbewust, in het verleden zo vakkundig gemaakt hebben.

En dan zoeken we naar andere hulpbronnen, andere methodes, om die blokkade te omzeilen. Maar ons onbewuste is niet gek. Het heeft jaren gewerkt om ons te behoeden voor de fouten die we niet willen maken.

Maar wat dan wel?

Stop even om te kijken naar de nieuwe doelen en wensen. Om voor de zoveelste keer te zeggen “Ik zou wel willen…. Maar ja….”

En ga even stil staan bij je eigen blokkade. Wat doe je eigenlijk om het steeds weer te laten mislukken en hoe heeft het je in het verleden ook geholpen. Ga daar mee aan de slag. Dus niet je doel, maar je beperking. Kijk eens naar de bril die je op hebt. Dat betekent wel dat je bereid moet zijn om in de spiegel te kijken, om de verwarring te nemen.

En als je dat doet, Als je voorbij je eigen beperking kunt gaan, voorbij je eigen conditionering, dan ontstaat er ineens iets nieuws. Iet wat je ‘door je oude bril’ nog niet zag. Iets wat je met het oude denken niet voor mogelijk had gehouden.

Dan ontstaat iets nieuws voorbij het oude denken, voorbij je oude doelen, wensen en verlangens. Dan ontstaat er iets wat echt voor jou is, wat bij jou hoort, wat je mag ontvangen en waar je echt gelukkig van wordt.

En dat noemen we groeien. Uit je eigen schulp kruipen, de nieuwe wereld tegemoet.

Welke oude eigenschap, welk oud gedrag, welke oude gewoonte zou jij los willen laten? En wat gaat je dat opleveren?

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

meidenvenijn