Waarom tips geven killing is.

‘Ik weet ’t echt niet meer Sabine, ik ben radeloos. M’n dochter* zit er helemaal doorheen en ik heb al zoveel tips gegeven, ik weet ook niet meer wat ik moet. Ik krijg steeds minder contact met haar’.

(*dit zou overigens ook zomaar een partner, collega, moeder, zoon ……… kunnen zijn)
 
Volle bak liefde en met zoveel energie en aandacht stort deze cursiste zich op haar dochter, haar bloedeigen kind. Ze schuift alles opzij als ze thuis er is en ze kan het tegelijkertijd niet goed doen, er is steeds meer verwijdering.
Ze voelt zich zo machteloos. Zoveel doen en niets lijkt te helpen.
 
Ze blijft praten en voorbeelden geven. Zelfs ik kom er bijna niet tussen. En geloof me dat wil wat zeggen.
 
Ik voel de adrenaline door m’n lijf stromen, want dit is precies waar het over gaat. Ik herken er zoveel in. En oh… als je je bewust wordt van het proces, snapt wat er werkelijk aan de hand is dan is er zoveel meer mogelijk.
Wat een verschil is dit sinds ik in 2009 met NLP begon. Wat een verademing was het toen bleek dat je dit gewoon kon leren.
 
Vaak storten we onze aandacht met alle liefde op onze anderen en zijn we zelf harder aan het werk dan degene waar het over gaat. Met zweet op onze eigen de rug de ander helpen. Tips geven of niet meer weten wat je moet doen.

 
In de NLP Compass Practitioner en de NLP Master Practioner  is de omslag hierin altijd fantastisch. Als mensen zich bewust worden van het feit dat ze zelf harder aan het werk zijn dan die ander. Het zweet staat op de verkeerde rug zeg maar.
Als ze ontdekken dat ze door vragen te stellen meer bereiken dan door tips te geven. Als ze leren welke vragen ze kunnen stellen waardoor die ander zelf tot antwoorden en inzichten komen. Wat vervolgens de verbinding alleen maar sterker maakt.
Ja en zelfs… als ze leren hoe ze los kunnen laten en ook problemen bij een ander kunnen laten.
 
We kijken allemaal door onze eigen bril op basis van eigen ervaringen. We leren door te doen, door fouten te maken. Jouw oplossing hoeft niet de oplossing voor de ander te zijn.
En als een ander niet openstaat voor tips of feedback dan heeft het geen zin om ze te geven omdat er dan namelijk niets mee gedaan wordt. De weerstand wordt alleen maar groter.
Herken je dit?
 
Jouw tips werken voor jou en die tips heb jij opgedaan op basis van eigen ervaringen. We gaan pas echt ander gedrag vertonen als we zelf hebben ervaren dat het oude niet meer werkt. Leren doe je door te vallen en weer op te staan. We veranderen omdat we dat zelf willen. Niet omdat onze moeder het zegt.
 
Daarom ben ik ook zo’n grote fan van de methodiek NLP, waar je leert hoe die onbewuste processen werken, waar je leert welke helpende vragen je kunt stellen. Waar je leert vast te pakken wat echt belangrijk is en los kunt laten als dat beter is.
Je leert de structuur achter communicatie kennen, je leert verschillen tussen mensen herkennen, je ervaart dat verwarring bij groei hoort.

Door deze structuren, kennis en bewustwording van je eigen proces kunnen gesprekken en verbinding zoveel makkelijker ontstaan en kunnen we in contact blijven omdat we onszelf niet verliezen als we het even niet meer weten.
 
Ook deze moeder.
Door een paar vragen kwam ze zelf tot nieuwe inzichten, waardoor ze het anders aan ging pakken.
 
In de NLP training waar ze in zat hoorde ze van introverte cursisten wat ze nodig hebben in een gesprek en zo herkende ze dat haar introverte dochter veel meer nadenktijd nodig heeft en stiltes juist fijn vindt. Stiltes die voor haar juist voelden alsof ze haar dochter in de steek liet. Wat een inzicht.
 
Dit is echt de kracht van een groep
Door verhalen te delen in de training ontstaan er ook bij anderen weer aha’s.
Cursisten die succesverhalen delen over hoe ze met collega’s anders in gesprek gaan. Partners die ineens wel blijken te communiceren. En ook worstelingen die met elkaar besproken worden zodat ze steeds meer begrijpen, ik staat niet alleen en ik ben niet de enige.
 
 
Ik ben ondertussen ook benieuwd wat dit verhaal met jou doet. Wat herken jij erin?
Serieus… het is zo gaaf om tools in je rugzak te hebben en jezelf regelmatig onder de loep te nemen.
Als iedereen toch eens op deze manier naar zichzelf zou kijken en zo verbinding maakt met anderen, hoeveel gedoe zou dan echt voorkomen kunnen worden.
 
 
Ik heb iets gaafs voor je. Een aantal vragen die je op je in kunt laten werken en je inzicht geven in jouw manier van gesprekken voeren.
Als je je bewust wordt van je eigen patronen kun je ze anders of beter inzetten. 
 
 
Door ze in te vullen gaan er ongetwijfeld kwartjes vallen
Ik hoop echt dat je de uitdaging aangaat en zo je eigen ontwikkeling een boost geeft. Makkelijker communiceren kun je gewoon leren.

 

Klaar om jouw communicatieskills naar een next level te tillen?
Hier kun je ze vinden.

Laat je me weten welke vraag bij jou voor nieuwe inzichten heeft gezorgd?

Lets inspire!

Ik reageer altijd terug.

Inspirerende groet, Sabine

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search