Waarom doen we regelmatig zo kinderachtig?

Hoe komt het toch dat die collega of die vriend zo kinderachtig kan reageren steeds als je een bepaald onderwerp aanhaalt? Hoe komt het dat je zelf zo uit het veld geslagen bent bij bepaalde gebeurtenissen? En hoe verander je dat?

Om het antwoord daarop te kunnen geven, moeten we eerst terug naar het begin.

Vanaf het moment dat je verwekt bent, begin je aan de ontwikkeling van je eigen ‘ik’. De eerste jaren van je leven leef je in een wereld waar je jezelf nog niet echt bewust van bent. Je gedachten, je eigen waarden en overtuigingen en je eigen identiteit wordt gevormd door de wereld om je heen. Dit is de periode waarin we de meeste eigenschappen, onbewust, ontwikkelen. Dit is ook waarom we ons deze periode niet kunnen herinneren. Ons bewuste, cognitieve brein heeft de ervaringen nog niet opgeslagen. Ons onbewuste brein echter wel.

Vanaf ongeveer onze tweede levensjaar ontstaat de verbinding in je brein waardoor je je bewust wordt van je omgeving. Kinderen in die leeftijd kunnen onafgebroken om alles ‘waarom….’ vragen en gaan bij alles op onderzoek uit. Soms tot grote ergernis van de ouders.

Het zijn de eerste jaren van ons leven waarin onze diepgewortelde ‘ik’ wordt vormgegeven. Wie ben je, wat vind je belangrijk, waar geloof je in en hoe ga je om met situaties. Het zijn de drijfveren voor je verdere ontwikkeling. Veel keuzes zijn terug te leiden naar deze eerste periode; De vriendschappen die je sluit, je opleiding, de partner die je uitzoekt en je werk.

En zo kabbelen we door het leven op basis van de ervaringen uit het eerste stukje leven, alsof we op de automatische piloot staan. Op basis van oude patronen die we ons in het verleden (onbewust) hebben aangeleerd.

“Waar je aandacht op staat is waar de energie naar toegaat”.

Ons onbewuste zoekt in alles de bevestiging. We willen gelijk hebben in dat waar we in geloven. “Zie je wel, niemand luistert naar mij. Zie je wel, ik kan het niet. Zei je wel, ze houdt niet van me. Zie je wel, Ik doe er niet toe. Zie je wel…..” Om daarna dat oude, soms kinderlijke, gedrag erbij te tonen. Emoties zoals verdriet, boosheid, angst of schaamte, horen regelmatig bij deze oude patronen en passen dan niet bij de huidige situatie. Vaak herkennen we het aan de uitspraken die we er, later, over maken; ‘Ik weet niet wat me overkwam’, ‘Ik had mezelf niet meer in de hand’, ‘Dit vind ik zo stom van mezelf. Zie je wel, nu doe ik het weer.’

‘Maar kan ik dat dan aanpassen? Kan ik nieuwe patronen aanleren, het op een volwassen manier afhandelen?”

Ons brein blijft groeien tot we ongeveer 24 jaar zijn. Dan is het volgroeit en is de verbinding tussen bewust en onbewust optimaal. De plasticiteit van ons brein blijft echter daarna nog steeds aanwezig. Ons brein kan zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe ervaringen. We kunnen dus oude niet helpende patronen, uit het verleden, herkennen, erkennen en veranderen, ongeacht onze leeftijd. En dat is goed nieuws!

Tijdens onze trainingen leer je hoe dit proces werkt. Hoe je patronen herkent en kunt vervangen door nieuwe, betere patronen. Dit doen we in vijf stappen.

1.Huidige situatie

Waar sta je nu, wie ben je? Je bent de beste versie op basis van alle keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en alle eigenschappen die je daaruit gekregen hebt. Acceptatie van waar je nu bent is de eerste stap tot verandering.

2.Gewenste situatie

Wie wil je zijn? Waar wil je naartoe groeien? Wat wil je meemaken, doen, zien en beleven in dit leven. Creëer een aantrekkelijk toekomstbeeld, voorbij de beperkingen die je nu nog hebt.

3.Hindernissen

Welke tegenslagen ervaar je? Wat houdt je tegen? Stel je eens voor dat deze op je pad komen om je te testen en om je leerervaringen mee te geven. Dat je, in plaats van afkeer, jezelf de vraag stelt “Dat is interessant, wat kan dit mij brengen?”  Hoe kunnen deze tegenslagen je dan helpen op jouw eigen levenspad?

4.Hulpbronnen

Wat kun je wel, wat is er mogelijk? En welke mogelijkheden en kansen heb je nu, op basis van je oude gedachten, waarden en overtuigingen, nu nog niet gezien? Wie of wat kan je helpen. Maak contact met het veld van ongekende mogelijkheden.

5.Experimenteer

Onderzoek, ervaar en stel bij. Er is geen goed of fout, er zijn alleen resultaten die wel of niet overeenkomen met de verwachting. Werkt iets goed, doe er meer van. Werkt het niet, doe het anders. Dat is leren. Dus maak de cirkel rond en begin weer bij stap 1.

De transformatie van je leven, om steeds meer te worden wie je wilt zijn, is een proces dat steeds weer opnieuw begint. Steeds weer gaan er nieuwe deuren open en ontdek je de magie, wat er allemaal nog meer mogelijk is. Wil je uit het kabbelende bestaan, uit de automatische piloot, pas dan op! Deze groei is namelijk een proces dat nooit meer stopt.

Stop met het onvoorwaardelijk volgen van je eigen subjectieve gedachten en wordt de leider van je eigen leven.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search