Had het dan gezegd!!!! Had het dan gevraagd!! 

Een tijdje geleden sprak ik een oudere man. Hij heeft zijn broer al 10 jaar niet meer gesproken. Tot drie keer toe vertelt hij hetzelfde verhaal. Hoe zijn broer, met één zin, op een specifiek moment, hem zo erg had geraakt. De tranen staan hem nog steeds in de ogen terwijl hij het tegen mij vertelt en ook de boosheid is er nog steeds. Een moment beïnvloedt zijn relatie met zijn broer al 10 jaar op een negatieve manier.

Het is zo herkenbaar. Als we niet weten hoe we met een situatie mee om moeten gaan, kiezen we ervoor om er maar niet meer mee om te gaan. Dus negeren we elkaar of erger nog, maken we grapjes in het bijzijn van anderen. Geven we een sneer op het moment dat de ander iets anders doet dan we verwachten. Gaan we op zoek naar een andere plek, waar het gras groener lijkt, omdat we niet bereid zijn om te onderzoeken wat we er zelf in zouden kunnen doen.

Iedereen heeft zijn eigen unieke set met ervaringen, herinneren, overtuigingen, kernwaarden en nog een handje vol unieke ingrediënten. Samen zorgen ze voor onze interne staat, ons eigen beeld van de werkelijkheid, onze eigen waarheid, en de manier waarop we dit naar buiten communiceren.

In het gesprek met de oude man kwam naar boven hoeveel hij het contact met zijn broer miste. Hoe ze vroeger samen de mooiste momenten meemaakte. Het kattenkwaad en de geheimen die ze nooit tegen de ouders hebben verteld, De vakanties samen in het buitenland. Het was echt broederschap, voorbij vriendschap.

Als er onrust is, als we elkaar niet kunnen vinden of als we loodrecht tegenover elkaar staan, dan komt dat vaak doordat we niet voldoende hebben gecommuniceerd. De ontbrekende informatie van de ander, vult ons brein zelf in, afhankelijk van onze eigen stemming en onze eigen herinneren en beslissingen. En ons brein is geprogrammeerd om eerder vanuit angst te denken dan vanuit liefde.

Na ons gesprek heeft de oude man weer contact gezocht met zijn broer. Ze hebben lang gesproken met elkaar. Er was zoveel misverstand. Door weer echt in contact te zijn, door met elkaar te communiceren, echt en oprecht naar elkaar te luisteren. Door te praten met elkaar, in plaats van over elkaar, konden deze twee broers elkaar weer vinden en weer samen verder.

Later zei hij tegen mij “Had ik het maar eerder gezegd. Had ik er maar eerder naar gevraagd”

Hoe is dat eigenlijk bij jou? Op je werk, in je relatie?

Kun je samen werken? Samen lol n plezier maken?

En in je relatie? Kun je de ander vertellen wat je zo gaaf en uniek vindt aan de ander en kun je ook vertellen wat je een klus vindt in je relatie?

Is er ruimte om gewoon echt jezelf te zijn?

Het is nooit te laat om een relatie te herstellen of naar een hoger plan te tillen. En juist nu is het een prachtige tijd om weer echt met elkaar in verbinding te gaan.

Met wie zou jij de verbinding willen versterken?

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search