Wat jij kunt leren van de dynamiek in het Nederlandse voetbalteam.

Heb je ook zo genoten van de eerste wedstrijd van het Nederlandse elftal tegen Oekraïne? Wat een spanning toch weer.

Naast dat ik zo van het spel kan genieten ben ik ook altijd geinteresseerd in de dynamiek van het team.

En misschien heb jij dat ook wel, net zoals ik dat heb.

Want naast de wedstrijd ben ik ook altijd geïnteresseerd in de trainer/coach en het team. Wat doen ze, hoe acteren ze? Durven de spelers zichzelf te laten zien? Kunnen ze elkaar vinden en samen een team vormen of blijft het een groep individuen met veel talent?

Welk leiderschap laat de coach zien en hoe reageert het team daarop?

Ik vind het zo interessant omdat we daar zoveel van kunnen leren.

Frank de Boer nam vorig jaar het team over van Ronald Koeman, Er liggen hoge verwachtingen, Nederland moet uit een dal, Nederland hoort op een EK.

Wat laat hij dan staan en wat wil en kan hij veranderen? Kan hij de echte kwaliteiten uit de spelers halen en ze tot grote hoogte brengen?
En het gaat niet alleen om de spelers in het veld. Ik had er zelf nooit bij stilgestaan, maar Frank de Boer is dus gewoon de baas van een organisatie van ca 40 medewerkers. Samen voor een doel: eerste op het EK en WK. Leiderschap is dus enorm belangrijk.

Heel Nederland heeft er een mening over en misschien ook wel de spelers in het team. De strategie van het spel. Welke visie heeft Frank op het spel en welke strategie past hij toe? 4-4-3, 5-3-2 of toch de 3-5-2. Storm in de tent, zie dan maar je rug recht te houden.

Hoe is dat met jou? Wat is jouw doel en visie en hoe communiceer je dat naar anderen in jouw team? Kun jij je rug recht houden als er onrust is in de tent?

Het lijkt erop dat de spelers bereid zijn om Frank te volgen. Hij wordt als leider geaccepteerd.

De norm is ondertussen gezet, hoewel het nog steeds wennen is voor de spelers in de afgelopen wedstrijden in de aanloop naar het EK.

En dan die wissel van Daley Blind. Aangeslagen door de hartaanval van zijn oude voetbalmaatje, Eriksen (Deense team), besloot hij toch, op karakter te gaan spelen.
Bij zijn wissel wordt hij opgevangen door Frank de Boer. Want als leider ben je er voor de spelers, op het moment dat het even niet goed gaat.

Weet jij wat er speelt bij jouw teamleden? Durf jij het aan om de keuze van een teamlid te volgen? En ben je er, als het niet goed gaat?

Met 2-0 voorsprong werk je onbewust toch minder hard voor het resultaat, Nederland laat het even afweten, een andere speler, dus andere groepsdynamiek, even een klein moment waar de aandacht verslapt. In dat moment weet Oekraine twee gelijkmakende doelpunten te scoren.

Onrust in het Nederlandse team. De coach kan ze nu niet meer redden, dat moeten ze nu zelf doen.

Het resultaat van de wedstrijd is de indicatie waar het team nu staat. Een volwassen team kan zichzelf herstellen en doen wat het moet doen.

Hoe is dat in jouw team? Moet de leider inspringen op het moment dat het even niet goed gaat, of kunnen ze ook zelf de problemen oplossen?

De eerste wedstrijd is gewonnen en dat geeft het team nog meer zelfvertrouwen.

Volgens mij zijn de prestaties van een team altijd de reflectie van het leiderschap.

Een leider die de dynamiek in het team kent en herkent en daarop kan sturen, die weet hoe je zelfvertrouwen kunt geven en het beste uit zijn mensen kan halen, dit is de leider die zichzelf en het team in volwassenheid kan laten groeien naar nieuwe hoogten.

Dus wie wil jij zijn? Welke leider schuilt er in jou? Wat mag je nog meer zichtbaar maken en manifesteren?

Die magie van goed leiderschap is gewoon te leren. En gewoon is niet simpel.

Ik daag je uit, om de magie van leiderschap in jezelf te ontdekken! Om die volgende stap te maken waardoor je verder groeit en nog meer kunt zijn wie jij wilt zijn.

Voorbij alle beperkende gedachten, midden in het leven staan.

5 juli begint onze leiderschapstraining. Een training waarin je leert hoe je moeiteloos jouw team kunt begeleiden in hun groeiproces. Hier vind je meer informatie.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search