Wat houd je tegen om het leven te beleven?

Wat houd je tegen in je leven. Wat houd je tegen om te doen wat je echt zou willen?

Wat houdt een schip in de haven, terwijl ze gemaakt is voor het ruime sop?

Vaak zijn we te bang, voor onszelf en voor ons schip, waardoor we de echte ervaring, op zee, niet beleven. We maken onszelf wijs dat het in de haven net zo mooi is, terwijl we vastliggen met dikke trossen touwen, aan de kade.

We vermijden elk risico terwijl we vergeten om het leven echt te beleven. We denken dat het leven maakbaar is terwijl we altijd aan de veilige kant blijven zitten. En daarmee maken we er een potje van.

Waarom leven we eigenlijk? Waarom werken we en ondernemen we? Om te overleven of om het leven te beleven?

70% van onze (onbewuste) sturing is vermijdend. We stellen doelen omdat we iets willen voorkomen in plaats van bereiken. Heel verklaarbaar, want ons oerbrein is gemaakt om ons te beschermen. En daardoor is het dus ook meer alert op gevaar en het voorkomen ervan. Op de automatische piloot, volgen we deze patronen en vermijden we elk risico. Lekker op de overleef-stand. We blijven in de haven, stevig vastgelegd met trossen aan de kade.

Maar met vermijdende sturing kun je het leven niet beleven. Daarom kiezen sommigen er heel bewust voor om het risico aan te gaan, om het leven wel te beleven. Door training, door zelfreflectie, door zichzelf te ontwikkeling en te groeien. Door in de spiegel te kijken en te ontdekken wie ze echt zijn en wie ze willen worden, als mens. Om te gaan voor wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt. Mensen die het leven beleven, sturen vanuit benaderende gedachten, in plaats van vermijdende.

Maar wat is dan het verschil tussen vermijdende en benaderende sturing? Een paar, voor mij, heel herkenbare voorbeelden om het je te verduidelijken:

Geld: Met geld op zich, is helemaal niet mis. We gebruiken het als ruilmiddel, ontvangen het van de een en geven het uit bij de ander. Het is een prachtig middel om ons leven invulling te geven.

Maar welke boodschap heb jij vroeger meegekregen: Geld stinkt? Geld is vies, Je mag het er niet over hebben, je mag er niet naar vragen? Of juist, je moet veel hebben om iemand te kunnen zijn?

Dan kan het zomaar zijn dat je afstand houdt van alles wat met geld te maken heeft of dat je onbewust streeft naar meer en meer geld en zodra het stagneert of minder wordt, krijg je een onbehagelijk gevoel. Sparen en zuinig zijn is dan belangrijker geworden dan het inzetten om het leven te beleven. Je ziet het ook bij bedrijven. Sommige bedrijven komen niet van de grond, want geld is niet belangrijk en je mag er niet om vragen. En dan heb je eindelijk iets opgebouwd, dan is er een tegenslag. Zie je wel. Investeren blijven uit, de hand gaat op de knip ten koste van de bijdrage die je levert, voor je klanten en je eigen personeel.

Erkenning: We hebben in deze tijd veel mogelijkheden en mooie producten die we kunnen aanschaffen. Als je er het geld niet voor hebt, dan is er wel een regeling waardoor je het product direct kunt aanschaffen. Bijvoorbeeld een auto (lease) een huis (hypotheek) of een motor of boot op afbetaling. En dat zijn dan grote dingen maar we hebben ook de kleine dingen zoals bijvoorbeeld kleding, sieraden of meubels. Ook hier is niets mis mee, als je het echt mooi vindt of als het bijvoorbeeld je hobby is, prima. Maar wat als je het doet omdat anderen je dan erkennen. Omdat je er dan bij hoort. Omdat je jezelf dan pas kunt en durft te laten zien. Dan wordt benaderende sturing, ineens een vermijdende sturing, de zucht naar erkenning.

Het verschil tussen benaderend en vermijdend zit niet in de dingen of gebeurtenissen maar in de betekenis die je eraan geeft. Het gaat over bewustzijn van de dingen die je doet en wat de sturing daarachter is.

Vraag jezelf eens af:

Wie wil ik echt zijn?

Waar word ik echt gelukkig van?

Wat zou ik willen bereiken om dit gelukt te ervaren?

Wat zou een allereerste kleine stap kunnen zijn, die ik vandaag al kan doen, waardoor ik dit geluk nu al kan ervaren?

Elke dag een kleine stap in de juiste richting brengt je verder dan een grote stap in een onbekende richting.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

stekels van een egellichaamsbewustzijn