Leven om te werken of werken om te leven?

Lange tijd was ik in de veronderstelling dat ik natuurlijk werk om te kunnen leven. Want als ik geld verdien dan kan ik daarvoor eten, kleding en andere dingen kopen. En toch vraag ik me af of dat wel klopt. Werk ik echt om te leven, geef ik zoveel tijd van mijn leven aan een baan waar ik in ruil geld voor krijg? of is het iets anders?

Geef me even de tijd om het uit te leggen….

Op school leren we dat je goed je best moet doen, want dan ga je veel leren en haal je goede cijfers.
Als je goede cijfers haalt kun je een hogere opleiding doen en dat levert je uiteindelijk een beter betaalde baan op.

Ben je eenmaal aan het werk dan wil je op een gegeven moment doorgroeien. Een nieuwe en, waarschijnlijk, beter betaalde baan. Alles om je leven een stuk aangenamer te maken.

Dus ja, we werken om te leven. En toch spreek ik regelmatig met mensen die toch wel aardig of goed verdienen en toch nog niet echt gelukkig zijn. Ze worden geleefd in plaats van het leven echt te beleven.

Hypotheek, leaseauto, kinderen, te dure kleding of mooie vakanties, het grootste gedeelte van het geld gaat er net zo hard weer uit als het erin komt zonder enige voldoening.

Dus werk je eigenlijk wel om te leven of is het meer OVERLEVEN?

En daarom denk ik dat we nog iets vergeten.

Want volgens mij is het niet ‘werken’ en ‘leven’ maar is werken een onderdeel van je leven en voor veel mensen een heel belangrijk onderdeel als het gaat over de hoeveelheid (leef)tijd en energie die we erin stoppen.

Maar het leven is bedoeld om te BELEVEN. De mooie en minder mooie kanten. Om in ons werk, ons gezin, met onze vrienden, tijdens onze reizen en ontdekkingen, mooie memorabele momenten te creëren.

We werken dus niet om te overleven, werk is een onderdeel van het BELEVEN!!! Het levert een bijdrage aan wie we echt willen zijn, wat we willen doen en ervaren. We willen van betekenis zijn, gezien en gehoord worden, erbij horen. Samen lachen en lol maken. Nieuwe dingen creëren en ertoe doen. Tijdens ons werk net zoals in de rest van ons leven.

Dus is er een derde optie, naast ‘leven om te werken of werken om te leven’. En dat is waar we, op De Trainingsboerderij, al jaren mee bezig ben en steeds beter in worden;

Leven én werken om te ervaren en het leven echt te beleven,
volgens onze eigen maatstaven, volgens ons eigen Compass.

En wat wil jij? Hoe tevreden ben je over je werk en welke bijdrage levert het werk aan jou leven (naast de financiële vergoeding die je krijgt). Wie wil je zijn en durf je dat ook echt uit te spreken en te laten zien?

Recent Posts

Start typing and press Enter to search