De vijf lessen van het leven.

Doodgaan….. we doen het allemaal een keer. Dus als je dat toch weet, is het dan niet veel beter om te kiezen voor het leven en om dit zo veel mogelijk te beleven?

De wijze lessen van het leven?

Bronnie Ware heeft jarenlang in de palliatieve zorg gewerkt. Haar patiënten waren degenen die naar huis waren gegaan om te sterven. Bronnie begeleidde ze in de laatste drie tot twaalf weken van hun leven.

In haar gesprekken met de patiënten, over het leven en de herinneren, over wat ze hebben gedaan en wat ze anders hadden willen doen, kwamen steeds weer gemeenschappelijke thema’s naar boven.

Bronnie heeft haar ervaringen in een boek geschreven waarin ze de vijf meest voorkomende spijtbetuigingen beschreef.

 

Dit zijn de vijf belangrijkste lessen,
die we kunnen leren van de stervenden:

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een ​​leven te leven, trouw aan mezelf, niet aan het leven dat anderen van me verwachtten.

Veel mensen realiseren zich, als het leven bijna voorbij is, hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven. Te veel tijd is er weggelekt naar de droom van de ander. Door de week zijn ze bezig met de droom van de werkgever, thuis met de droom van de partner of de kinderen. En wat blijft er dan nog over aan tijd voor jezelf. We zijn ons vaak niet bewust van de keuzes die we maken, en laten daarom veel dromen varen.

Het is zo belangrijk om onderweg, op je levenspad, tenminste enkele van je dromen en verlangens te eren én te realiseren.

Vanaf het moment dat je jouw gezondheid verliest, is het te laat. Gezondheid geeft een vrijheid die maar weinigen zich realiseren, totdat ze die niet meer hebben.

Leef een leven, trouw aan jezelf
  1. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.

Veel mensen, vooral mannen, misten de jeugd van hun kinderen en het gezelschap van hun partner. Werk neemt veel leef-tijd in beslag. Achteraf gezien vonden veel het heel jammer dat ze zoveel van hun leven werkend ​​hadden doorgebracht.

Door goed na te denken over dat wat belangrijk is, kun je jouw levensstijl daarop aanpassen en onderweg bewuste keuzes te maken. Wat heb je nodig aan financiën en hoe kun je werk combineren met de andere dingen in je leven? Door meer ruimte in je leven te creëren, word je gelukkiger en sta je meer open voor nieuwe kansen, die meer geschikt zijn voor jouw eigen, nieuwe levensstijl.

Werk in balans, met al het ander

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.

Veel mensen onderdrukten hun gevoelens, omdat we dat zo geleerd hebben of om de vrede met anderen te bewaren. Emoties en gevoelens zijn een groot en belangrijk deel in ons leven. Door ze te onderdrukken, namen ze genoegen met een middelmatig bestaan ​​en werden ze nooit wie ze echt konden worden. Velen ontwikkelden ziekten die verband hielden met de bitterheid en wrok die ze kregen, door het niet uiten van gevoelens en emoties.

We zijn ‘gevoelsdieren’. Het is een belangrijke vorm van onze communicatie, met onszelf en met anderen. Door eerlijk te communiceren en onze gevoelens te uiten, groeit de relatie met de ander naar een nieuw en gezonder niveau. Of de relatie strandt omdat het eigenlijk toch al ongezond was. Hoe dan ook, jij wint.

Uit je gevoelens en emoties
  1. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.

Vaak realiseerden ze zich niet echt de volledige voordelen van oude vrienden tot hun laatste weken en het was niet altijd mogelijk om ze op te sporen. Velen waren zo verstrikt geraakt in hun eigen leven dat ze door de jaren heen gouden vriendschappen hadden laten voorbijgaan. Er was veel diepe spijt om vriendschappen die ze niet de tijd en moeite gaven die ze verdienden. Iedereen mist zijn vrienden als ze sterven.

In ons drukke bestaan nemen we vriendschappen voor lief en zetten het op een lager pitje. Maar wanneer je wordt geconfronteerd met je naderende dood vallen de fysieke en materialistische details van het leven weg. We willen onze financiële zaken wel op orde hebben, maar het is niet het geld of de status die echt voor ons belangrijk zijn. We willen in verbinding, samen met anderen mooie momenten creëren. Dat zijn de herinneringen die blijven. Uiteindelijk komt het allemaal neer op liefde en relaties. Dat is alles dat overblijft in de laatste weken, liefde en relaties.

Blijf in contact met vrienden en familie
  1. Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Veel mensen beseften tot het einde niet dat geluk een keuze is. Ze waren vastgelopen in oude patronen en gewoonten. Vanuit comfort, zekerheid en vertrouwdheid leefden ze hun emotionele en fysieke leven. Uit angst voor verandering deden ze zich voor alsof ze tevreden waren met anderen en met zichzelf. Maar diep van binnen verlangden ze ernaar om te lachen en weer dwaasheid in hun leven te hebben.

Geluk ervaren is een keuze. Geluk zit in de meest simpele momenten, De knuffel van een kind, de kus van je partner, de lach van een vriend, een hand op je schouder, de schoonheid van het hier en nu. Geluk is overal om ons heen, zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden. Geluk is een keuze.

Creëer momenten van geluk, elke dag

De dood is onvermijdelijk

Doodgaan doen we allemaal.  Hoe dichter je bij de dood staat, hoe minder belangrijk het is hoe anderen over je denken. Richt je op het leven, alsof elke dag de laatste kan zijn. Want het is zo heerlijk om weer los te laten, te glimlachen en het leven te beleven, lang voordat je sterft.

Leven is een keuze. Het is JOUW leven, JOUW keuze. Kies bewust, kies verstandig, kies eerlijk. Kies met liefde. Kies geluk.

Geïnteresseerd in het boek van Bronnie Ware. Je vindt het hier.

Er over praten? Neem contact met ons op.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Samen Handen Hart