Every Life Matters

De dood van George Floyd heeft weer even de deksel van de doofpot gehaald.

Racisme, discriminatie en intimidatie van mensen die anders lijken, is nog steeds aanwezig, ook in onze maatschappij.

Om er aandacht aan te geven doen we massaal mee aan de protesten, Black Lives Matter. Elk leven doet ertoe! Facebook, Instagram, Twitter staan er vol van, mensen gaan de straat op.

We zijn allemaal gelijk en iedereen heeft het recht om gelijkwaardig behandeld te worden.

Verder dan zwart of wit.

Terecht krijgt de discriminatie op basis van ras, herkomst of huidskleur nu de aandacht. Het probleem gaat echter veel verder dan blank of zwart, het gaat verder dan huidskleur of herkomst, seksuele geaardheid, intellectueel niveau, het werk dat we doen of de manier waarop we het doen. Verder dan de kleding die we dragen, de muzikale voorkeur, de kleur van ons haar of de vorm van onze neus of oren. Soms is de kleinste afwijking al voldoende om iemand uit te sluiten of anders te behandelen. Uitsluiting, pesterijen, discriminatie, het is er elke dag en ook in jouw wereld.

We doen het allemaal: onbekend maakt onbemind.

Het is een oeroud instinct dat ons in elk contact met anderen weer waarschuwt. Bij elke ontmoeting, bij elke mogelijke bedreiging.

De allereerste reactie in ons brein, op het moment dat we iemand zien, ‘Is het oké of is het gevaar?’. In een fractie van een seconde is het er al. ‘Anders’ kan gevaarlijk zijn en met gevaar gaat ons oerbrein anders om.

Het speelt al zolang de mensheid bestaat. Sterker nog, ditzelfde gedrag zien we ook in de natuur. Het beschermt bijvoorbeeld de bijen voor ongewenste indringers en zorgt ervoor dat apen andere stamleden vermoorden. Het is een belangrijk onderdeel van ons overlevingsmechanisme.

En toch klopt het niet!!! 

De oerdreigingen zijn er al lang niet meer en we hebben ons brein zover ontwikkeld dat we ook op andere manieren kunnen samenleven. We ervaren de schoonheid van andere culturen. We zijn bereid om een deel van onze plek te delen met anderen en genieten ook van de gastvrijheid die we krijgen van anderen. We hebben een intelligentie ontwikkeld die voorbijgaat aan ons oerinstinct. Het geeft ons de capaciteit om onze wereld een andere vorm te geven. Onszelf verder te ontwikkelen. Vanuit liefde en nieuwsgierigheid de wereld om ons heen te bekijken, te ervaren en te benaderen.

‘Iedereen is even mooi anders’

Er bestaat geen tweede ‘jij’. Je bent uniek, anders en dat maakt je juist tot wie je bent, precies goed. Je buitenkant zegt niets over de binnenkant, wat je hebt meegemaakt, hoe je denkt, waar je blij van wordt.

Alleen ons oerinstinct volgen is niet van deze tijd. We hebben het recht en de plicht om onszelf verder te ontwikkelen. Om nieuwsgierig te zijn naar de ander, in openheid de ander te benaderen, verbinding te maken vanuit ons hart. Het maakt niet alleen ons eigen leven zo veel mooier, we leveren ook een bijdrage aan het leven van de ander.

Verander de wereld, begin bij jezelf.

En met dit pad, dat persoonlijke ontwikkeling heet, zijn we meteen een voorbeeld voor de volgende generaties. Onze kinderen leren het van ons. Dus wil je protesteren, prima. Laat anderen weten dat het probleem er nog steeds is. De deksel mag nooit meer op de doofpot!!!

Wil je echt het verschil maken, kijk dan vaker in de spiegel en vraag jezelf af: ‘Wat kan ik vandaag doen om de wereld weer een stukje mooier te maken?’ ‘Wat weet ik nog niet van de ander waardoor ik nog meer de schoonheid van de ander kan zien en de ander kan ontmoeten’.

Want ieder leven telt, ook die van jou.

 

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search