3 dingen die je moet weten van een cirkelzaag

Onze straat ligt op de kop. De oude is eruit gehaald en we krijgen een nieuwe straat in een nieuw ontwerp. Als ik zo naar de stratenmakers kijk, dan valt me op dat er een paar zijn die hard werken en veel werk verzetten en er zijn ook een paar mannen die wat vaker op de schop leunen en kijken wat de anderen doen. Niets vreemds aan want dat komt in veel teams voor, toch?

Als de stoepranden op maat moeten worden gemaakt, wordt de cirkelzaag erbij gepakt. Een groot log apparaat met een brandstofmotor. Na zo’n 10 keer trekken aan het koord gaat de motor nog niet aan. Verzopen. Ze leggen de cirkelzaag even aan de kant en doen eerst wat andere dingen. Na een tijdje doen ze een nieuwe poging. Er worden wat hendeltjes omgehaald en na drie keer trekken gaat de motor, met veel lawaai, aan.

Ik zie het en denk: “Ja, zo gaat dat in leiderschap ook”

Maar wat heeft een cirkelzaag dan met leiderschap te maken?

Op school leerde ik dat voor een verbranding drie onderdelen nodig zijn,

  1. Brandstof,
  2. Zuurstof,
  3. Ontbrandingstemperatuur (de vonk van de bougie).

Zo is dat ook voor ons, mensen. Brandstof is onze energie, zuurstof de lucht en adem en de vonk is de motivatie om onze energie in te zetten.

Wordt er te veel gasgegeven, wordt er te veel gevraagd, dan verzuip je of brand je op. Is er geen ruimte voor ontspanning, even op adem komen, dan raken we oververhit en onder stress wordt de energie niet goed omgezet.

En zijn we niet gemotiveerd, dan kan er nog zoveel brandstof en zuurstof zijn, maar komen we niet echt in actie.

Wat doe jij?

Wat doe jij als iemand niet voldoende presteert. Als ze niet echt in de actie komen of te veel ‘op de schop leunen’? Of als iemand veel te hard werkt, weinig adempauze neemt en zichzelf opbrandt?

Negeer je het probleem of durf je het probleem bespreekbaar te maken. Of ga je de strijd aan, word je boos of gefrustreerd?

Of ben je bereik om te onderzoeken hoe je de afstelling beter kunt maken? Ben je bereid om even afstand te nemen, een adempauze, Om daarna ‘wat hendeltjes’ te veranderen en een nieuwe poging te wagen?

Met het juiste leiderschap, de juiste aansturing, kunnen mensen groeien. Het vraagt wel om finesse en soms ook geduld. Iedereen is weer anders. Geef je te veel gas, wil je te snel, dan verzuipt de ander of brandt hij te snel op. Geef je te weinig gas, dan komt hij niet vooruit.

Ga, voordat je weer gas wilt geven, het gesprek eens aan met je collega’s, je teamleden, of andere betrokkenen. Weet je eigenlijk hoe de verdeling van de drie punten is?

  1. Energie
  2. Adem/lucht
  3. Motivatie

Welke vragen kun je stellen?

Dus ga wat vaker het gesprek aan:

  1. Hoe zit het met het energieniveau? Is er voldoende energie om te kunnen werken? Wat heeft de ander nodig om weer op te laden?
  2. Is er voldoende tijd om op adem te komen? Is er ook ontspanning naast de inspanning? Wat is de ideale mengverhouding. Hoe ervaren ze de werkdruk?
  3. Wat is de vonk, waardoor ze elke dag weer aan het werk gaan? Wat maakt dit werk zo leuk? En wat zou het nog leuker maken? O ja, geld is geen goede motivator!!

Wat kun je doen om de motor van je eigen team, je eigen mensen, nog beter te af te stellen. En vraag jezelf dan ook af of de huidige afstelling ook goed genoeg is.

En hoe is het met jou?

En hoe zit dat eigenlijk met jouw energie, adem en motivatie? Want ook al heb je zo veel motivatie en energie, ook al kun je de hele wereld aan en wil je zo veel veranderen, zonder de juiste mengverhouding met zuurstof, verzuip je of brand je vanzelf op. Dus neem, tussen al je bezigheden door, ook nog even adem en laad je eigen energie ook weer even op.

 

Maak er een mooie dag van.

Creëer mooie momenten, samen met anderen en beleef je leven.

 

Wil je je eigen motor beter afstellen? Wil je meer in balans en met de juiste motivatie je energie omzetten in actie en mooie momenten creëren? Stap dan in onze gratis challenge ‘Beleef je leven’. Maandag 22 t/m vrijdag 26 november.

 

 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search