Zinvol onzeker, huh?

Onzekerheid, verwarring, onrust, hoe je het ook noemt, eigenlijk is het heel functioneel en helpt het ongelooflijk in jouw groei.

Onzekerheid hoort nou eenmaal bij groei.

De rest van jouw leven begint vandaag!

Hoe wil je eigenlijk dat dit leven eruit ziet? Elke dag hetzelfde? Of meer sprankeling? Durf jij nieuwe stappen te zetten of vind je ook de onzekerheid die daarbij hoort nog niet makkelijk.

In dit blog krijg je naast kennis over wat verwarring nou eigenlijk is ook tips over hoe je hier succesvol mee om kunt gaan.

Regelmaat of verandering?

Regelmatig belanden we in een soort vast patroon van dezelfde dingen doen, omdat we dat zo gewend zijn. Terwijl eigenlijk nieuwe ontdekkingen doen, nieuwe dingen leren, zo die sprankeling in ons leven geeft.
Hoe komt het dan toch dat we blijven hangen? Dat we juist die nieuwe uitdagingen niet aangaan? Genoegen nemen met het gemiddelde?

Verwarring

Wanneer er nieuwe dingen op ons pad komen of wanneer we nieuwe uitdagingen aangaan gaan we uit onze comfortzone. Er ontstaat verwarring. Een heel logisch gevolg. En toch is dat is waar we vaak juist niet naartoe willen. We willen wel het mooie, het nieuwe, het sprankelende, maar niet de verwarring, de onzekerheid.

Liever ongelukkig dan onzeker?

Veel mensen kiezen er liever voor om ongelukkig te zijn dan onzeker. Liever de zekerheid van wat er nu is, dan het onzekere van wat er kan komen. Onbewust worden we getriggerd om alles bij hetzelfde te laten, want dat voelt rustig.
Dit is ook vaak de reden waarom mensen kiezen om vooral niet aan zichzelf te werken, aan persoonlijke ontwikkeling te doen, want wat kom je allemaal te weten, wat komt er allemaal los?

Als  je niets verandert, verandert er niets.

En veranderen, uitdagingen aangaan kan niet zonder de verwarring. Het mooie is wel dat je kunt leren dealen met verwarring, waardoor het een stuk makkelijker wordt.

Dealen met verwarring, de brug naar het nieuwe.

Een mooie bewustwording is weten dat verwarring dè doorgang is naar een nieuwe en betere realiteit. De brug van de ene kant naar de andere kant. Van oud naar nieuw. Van dat wat je niet meer wilt naar dat wat je wel wilt.

We kennen het allemaal. Denk maar eens aan een grotere fiets, een nieuw huis, een andere auto, een andere baan, een nieuwe computer, de eerste ……
Hoe doe jij dit? Hoe ga jij met veranderingen om?
De eerste keer is het spannendst, het ingewikkeldst en hoe langer het duurt, hoe vaker je het doet, hoe meer je gewend raakt, hoe makkelijker het gaat.
Mits je het aangaat…
Het mooie van NLP is dat er juist niet gekeken wordt naar hoe de gemiddelde mens functioneert, maar hoe succesvolle mensen leven. Hoe doen zij dat wat ze doen in structuur en hoe kun jij dit zelf ook doen, zodat het voor jou ook werkt. Hoe kun je nou succesvol met verwarring omgaan, zodat je wèl de gewenste verandering krijgt, en toch niet blijft hangen in het oude, ‘vertrouwde’?

Tips om succesvol nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Lees ze rustig door en sta bij elke tip stil om ze in alle rust te beantwoorden. (misschien is dit al wel tip 1 😉 )

1. Bedenk waar je een stap in wilt zetten.
Welke nieuwe uitdaging wil je aangaan?
Waar zou je een stap in willen zetten?
Wat is er allemaal al? Waar sta je nu ten opzichte van jouw wens? Welke stappen heb je al gemaakt?

2. Zeg ja tegen de verwarring, tegen de onzekerheid.
Het is helemaal prima om je onzeker te voelen en het wordt al veel minder wanneer je dit alleen al accepteert. Het hoort erbij. Bij uitdagingen hoort gezonde spanning.

3. Focus op wat je wèl wilt.
Waarom wil je dit graag? Wat levert het jou op in positieve zin? Realiseer je waarom dit zo belangrijk voor je is. Hoe zal het zijn als het eenmaal zover is?

4. Word je bewust van wat bij jou werkt!
Denk terug aan veranderingen in het verleden.
Wanneer heb je nog meer nieuwe stappen gemaakt, wanneer ben je uitdagingen aangegaan die uiteindelijk goed bleken uit te pakken? Wat deed jij toen? Wat heeft jou toen geholpen?
Hoe kun je dit nu gebruiken?

5. Maak gebruik van de ervaring van anderen.
Wie in jouw omgeving heeft dit ook al eens gedaan? Wat waren de ervaringen en hoe hebben zij het gedaan?

6. Vertel iemand over jouw plannen.
Door het uit te spreken krijgen anderen ook de kans om je te helpen, in welke vorm dan ook. Bovendien helpt het uitspreken jou om er ook daadwerkelijk mee bezig te gaan. Ook jouw onbewuste helpt je hierbij. Ineens zul je dingen zien die passen bij jouw wens/ doel en zul je merken dat sommige stappen als vanzelf gaan.

7. Beslis welke eerste kleine stap je op heel korte termijn gaat zetten.

Veel plezier en succes met nieuwe uitdagingen én de bijbehorende verwarring.
En bedenk……’Een mens lijdt het meest door het lijden dat men vreest’. En over het algemeen komt die vrees nooit echt uit of komt er alweer een oplossing.

Nieuwsgierig naar meer?

Hoe is dit eigenlijk voor jou? Ga jij makkelijk om met nieuwe mogelijkheden of merk je dat dat toch ook een uitdaging is? Ga je gelijk een stap vooruit of merk je dat je juist ook wel snel een stap achteruit zit?
Herken je hierin je eigen patronen?

Wil je het hieronder delen met ons?

 

Hebben we je een beetje getriggerd en wil je meer ontdekken over jezelf, jouw patronen en communicatie met anderen? Klaar voor meer waardevolle tips?

Ontvang onze inspiratiemail gratis in je mailbox!

Schrijf je hier in.

dit veld niet invullen s.v.p.

Inspirerende groet,

Michel en Sabine

Recent Posts

Start typing and press Enter to search