5 eigenschappen om doelen te halen

Doelen, we hebben ze allemaal. De een wil graag een marathon lopen, de ander wil gewicht verliezen, weer een ander wil een onderneming starten of een bepaalde omzet of inkomen halen. Of misschien wil je wel een stap maken in een relatie, met een klant, een partner of een familielid. Of juist geen poespas en lekker ontspannen leven.
Welk doel je ook stelt er zijn altijd vijf belangrijke fundamentele eigenschappen die je helpen om je doel te bereiken. Succesvol je doel bereiken is te leren.

1. Weet wat je wil bereiken.

Soms beginnen we aan een doel dat nog niet duidelijk genoeg is. We beginnen met actie, terwijl we nog niet precies weten wat we eigenlijk willen, laat staan waarom we iets willen.
Weet jij wat je specifiek wilt bereiken, ook al weet je nu nog niet hoe?
Hoe specifieker en realistischer je je doel kunt omschrijving en voor kunt stellen, hoe makkelijker het wordt om te halen.

2. Onderneem actie.

Natuurlijk, als je stil blijft staan gebeurt er niets. Onderneem actie, in de richting van de doel en het liefst proactief.
Kijk vooruit en anticipeer op wat er kan gaan komen.
Onderneem vooral actie als je invloed kunt uitoefenen op het resultaat. Dus merk je dat je vastloopt, dat iets niet werkt en dat je het wel nodig hebt, vraag jezelf dan, wat kan wel, wat is een eerst volgende kleine stap die ik wel kan zetten. Of wie ken je die dit al eens gedaan heeft en wat zou hij of zij doen? Soms moet je gewoon een omweg maken omdat het pad wat je bewandelt, doodloopt. Blijf in beweging, al zijn de stappen nog zo klein.

3. Wees flexibel in je gedrag.

Daar sluit de volgende eigenschap meteen op aan. Ga flexibel om met dat wat er gebeurt. Of, zoals, Acda en De Munnik, John Lennon citeerde “Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt”.

Geef jezelf de ruimte om van je plan af te wijken. Een plan is slechts een verwachting van de toekomst, op basis van informatie uit het verleden. Verandert de verwachting, door nieuwe inzichten, door veranderende omstandigheden, dan werkt het plan mogelijk minder goed. Ga er flexibel mee om en sta jezelf toe om een nieuw plan, nieuwe acties en ander gedrag in te zetten.

Flexibel zijn in je gedrag gaat overigens niet alleen over acties uitvoeren, het gaat ook over de interactie met anderen. Hoe flexibeler je omgaat met de ander, hoe meer je kunt meebewegen, hoe groter de kans dat de ander ook met jou wil meebewegen.

4. Wees zintuigelijk scherpzinnig.

Te vaak halen we doelen niet omdat we onze eigen werkelijkheid creëren. We interpreteren en nemen dingen voor waar aan. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Omdat we niet alles wat we waarnemen kunnen verwerken met ons brein, missen we veel informatie en die vullen we (onbewust) vanzelf weer aan. We maken onze eigen waarheid met onze eigen aannames. Dat is heel zinvol om überhaupt te kunnen begrijpen wat er om ons heen gebeurt. En toch zitten we er ook regelmatig naast, waardoor we onszelf zo kunnen beperken.
We denken dat iets niet kan of dat we het zelf niet kunnen. Daarnaast missen we ook nog eens wat er werkelijk wel mogelijk is of wat er nog meer speelt, wat we niet (bewust) hebben waargenomen.
Dus wat zie je echt? Wat hoor je echt? Wat voel je? Wat neem je werkelijk met je zintuigen waar en waar vul je zelf in?

Stel dat je de lekkerste soep wilt maken. Dan breng je het aan het eind van de bereiding nog een beetje op smaak. Begin je dan meteen met kruiden, peper en zout toe te voegen omdat je dat vroeger ook deed of proef je eerst hoe hij echt smaakt. Denk je hoe de soep proeft, of neem je het met je zintuigen waar?

Zo werkt dat ook met het stellen van doelen. Soms verwachten we iets op basis van onze ervaringen uit het verleden. Dat kan ons helpen én beperken. De wereld om ons heen verandert, jij verandert. Wat ooit niet mogelijk was, kan nu ineens wel mogelijk zijn. En andersom. En dat kan per minuut verschillen.

Wees scherp en alert op wat je met je zintuigen waarneemt in het hier en nu. Hou contact met wat er nu is.

5. Ga te werk vanuit een excellente fysiologie en psychologie.

De juiste mindset en de optimale fysieke conditie helpen bij het bereiken van je doel.

Hoe voel je je bijvoorbeeld als je ’s ochtends wakker wordt na een avondje flink doorzakken of een nacht waarin je niet hebt geslapen? Hoe heeft dat invloed op je acties in de richting van je doel? We weten allemaal hoe onze fysieke conditie en mindset ons in de steek kan laten als het gaat over doelen bereiken.

Als je niet fit bent, lukken acties minder goed.
Als je belemmerende overtuigingen hebt, houd je jezelf tegen.

Als jij goed voor jezelf zorgt bereik je makkelijker jouw doelen. Lichaam en geest beïnvloedt elkaar.

De invloed van onze fysiologie en psychologie zijn dus ongekend belangrijk voor het halen voor onze doelen. Wat helpt hierbij qua mindset super goed werkt is de ‘End State Energy’, jouw doelsteMMing.

Verbeeld je alsof je het doel al hebt bereikt, alsof je het gehaald hebt. Stap volledig in die verbeelding en ervaar in je lijf hoe je je dan voelt, laat het helemaal stromen. Maak zelfs dat vreugdedansje alsof je je doel bereikt hebt. Als je deze stemming vasthoudt en beslist wat de eerstvolgende kleine stap is en deze vervolgens ook uitvoert, in deze motiverende stemming, dan neem je die juiste stap die hoort bij het halen van jouw doel.
Vanuit de juiste stemming bereik je veel makkelijker wat je wilt én ook nog eens met meer plezier.

Kort samengevat, vijf fundamentele eigenschappen om succesvol doelen te bereiken:

1. Weet wat je wilt bereiken
2. Onderneem actie
3. Wees flexibel
4. Wees zintuigelijk scherpzinnig
5. Ga te werk vanuit een excellente fysiologie en psychologie

Wil je weten hoe je dit nog beter kunt toepassen en wil je met onze hulp een vervolgstap te maken? Kom dan naar onze NLP Inspiratieavond  of neem contact met ons op voor een belafspraak.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search