Als meisje vond ik het heerlijk om te lezen. De boeken die ik leende bij de bieb, speciaal voor de vakantie, had ik al uit voor we überhaupt op vakantie gingen. Lekker verdwijnen in de avonturen van anderen. Het leek of ik er zelf bij aanwezig was.

In het echt was ik veel minder stoer. 1 keer een proefles bij de turnclub en ik hield het voor gezien. Ik kon de salto niet. En alleen al proberen vond ik doodeng.Tekenen leek me ook fantastisch. Via de LOI vroeg mijn moeder proeflessen aan. Ik begon vol enthousiasme. Na een week stopte ik. Ik kreeg de tekeningen niet zo prachtig als ze in m’n hoofd zaten. ‘Ik kon niet tekenen’.

Het leven begint buiten de comfortzone

Je hoort en ziet deze quote steeds meer. We weten het allemaal. Om iets te leren ga je door een fase waarin je het niet weet, onzekerheid, een fase waarin verwarring is en er ook een gevoel van stress ontstaat. We weten dat dit zo is en toch… omarm je dit ook? Ga je ook echt de onrust aan en het leerproces in? Of herken je misschien wel dat je toch nog snel afhaakt als iets niet de eerste keer lukt?

Met rijles en leren schrijven snappen we allemaal dat daar iemand bij hoort die je dit leert, iemand die je helpt in dit proces. Stap voor stap. Net zolang tot je het kunt. Oefenen, oefenen, oefenen.

En vooral met communicatie of nieuwe gewoontes aanleren vinden we dat we het direct moeten kunnen.

“Je wilt de volgende keer echt voor jezelf opkomen en toch heb je je weer op de kop laten zitten”.
“Je wilt nu echt luisteren en voor je het weet praat je er weer doorheen”.
“Je weet zeker dat je nu echt 2 x per week gaat porten en weer ben je niet geweest”.

En dan zeggen we: ‘Dit is ook niks voor mij’.

En daarin vergis je je. Het gaat NU nog niet zo makkelijk, want je bent het anders gewend. Je zit in de leerfase.

Laatst betrapte ik me er zelf ook op. Ik zat in de schilderles, voor het eerst schilderde ik een portret. Terwijl ik aan het schilderen ben staat m’n juf te kijken. In een reflex voel ik me weer dat kleine meisje. ‘Vind ze het wel goed?’ Ik stop met schilderen en doe net of ik geconcentreerd kijk.
Ik begin spontaan te lachen als ik het bij mezelf opmerk. Ik ben hier om te leren. Om te spelen met verf. Om tips te krijgen zodat ik groei en steeds meer leer hoe ik mijn ideeën op doek krijg.
Vertrouwen op het proces en hulp inschakelen. En niet in m’n hok kruipen en alles zelf moeten doen.

Of zoals Einstein zegt:

‘Het is waanzin om keer op keer hetzelfde te doen en
verschillende resultaten te verwachten.

Veel mensen krijgen stress als ze iets niet kunnen, vermijden nieuwe stappen. Omdat je het spannend vindt. Omdat je vindt dat je het zelf moet kunnen en niet om hulp vragen.
Iets nieuws brengt onrust met zich mee. Het is verleidelijk om in je eigen veilige wereldje te blijven omdat het daar comfortabel is.

Vechten tegen iets nieuws of vermijden van onrust kun je best een tijdje volhouden. Net als dat meisje die de tekenspullen terugstuurt en verdwijnt in haar boeken.
Tot je voelt dat dit niet meer gaat.

De kunst is niet om onrust tegen te gaan. Ware kunst is juist de verwarring en onrust te omarmen. Te dealen met hoe je je voelt en dat waar te nemen. Het is wat het is. En van daaruit accepteren en vertrouwen dat je door deze verwarring en onrust groeit. En daarbij mag je oefenen en hulp inschakelen.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat je meer uit het leven wilt halen? Wil je eindelijk je eigen wensen waarmaken? Meer verbinding met jezelf en anderen?

Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en delen we tips uit onze trainingen en onze eigen ervaringen.
Voel je dat je NU gelijk al een stap wilt maken?
Dinsdag 22 januari beginnen we met onze NLP driedaagse. We hebben nog plek voor je.
Komt het nu niet uit en sluit je liever later aan? Geen nood. Je kunt ook later instappen in een van de trainingen.
Misschien vind je het fijn om eerst kennis te maken tijdens onze gratis informatieavond?

Je bent van harte welkom.

Sabine Wolters

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.