10 minuten dankbaarheid versterkt je immuunsysteem met 50%

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar.

Wist je dat wanneer je drie keer per dag zo’n 10 minuten stilstaat bij dankbaarheid, na 4 dagen je immuunsysteem al voor 50% versterkt! 
Marga, onze medewerkster én hormooncoach deelt vol enthousiasme haar passie om meer bewustzijn te creëren en te informeren over hormoonbalans en gezondheid.

 

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Wellicht dat je dat afgelopen paasweekend wel hebt ervaren na het eten van chocola en andere zoetigheden, waardoor je wat vermoeider bent of onrust in je lijf ervaart.
Hoe gaat dat überhaupt nu je misschien meer thuis zit; ben je geneigd om meer te gaan snoepen, minder te bewegen? Of zorg je juist extra goed voor jezelf om zo gezond mogelijk te blijven?

Inmiddels zijn we een maand min of meer ‘verplicht’ om zoveel mogelijk thuis te zijn.
Wij (in de westerse wereld) die zo gericht zijn op de buitenwereld, op presteren, op vervulling buiten onszelf te zoeken.
We vergeten vaak hoe goed het bij jezelf kan zijn, op dit moment in het nu, binnen onze eigen kring, de comfort van thuis.

Door deze externe gebeurtenis > COVID 19, kun je je angstig, boos, gefrustreerd en gestrest voelen. Je lichaam reageert direct op deze emoties, heel primitief en komt in een parate staat; de vecht en vlucht modus. Je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd!

Een korte periode kan het lichaam dat prima aan, maar op de lange duur houdt het dat niet vol, dan kan het zelfs in shock raken. Daarom nemen de bijnieren het over en gaan noradrenaline en extra cortisol aanmaken. Wanneer je dus lange tijd gevoelens van stress, boosheid of angst ervaart, kan dit je lichaam en met name je bijnieren uitputten, waardoor de bijnieren op een gegeven moment geen of nauwelijks meer cortisol aanmaken. Terwijl cortisol juist een lichaamseigen ontstekingsremmer is.

Kortom, je lichaam raakt uit balans want alle energie gaat naar actie en overleven en je bent  dus meer vatbaar voor allerlei virussen en bacteriën.

Wat als ik je nu zeg dat je ook invloed kunt uitoefenen op je immuunsysteem.

Dat onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden!

En ik begrijp het hoor wanneer je in eerste instantie denkt; hoe kan ik me richten op dankbaarheid in deze tijd met zoveel ellendige verhalen en beelden over COVID 19.
Maar besef je tegelijkertijd ook dat als je in de overlevingstand zit, je beperkte mogelijkheden ziet. In stress en overlevingstand denkt je brein veel meer aan wat er eventueel in het ergste scenario kan gaan gebeuren, je gaat piekeren en ziet overal beren op de weg.

Het lichaam is sterk en verricht prachtig werk voor ons en onze cellen.

Is lichaam en geest in balans, dan wordt ons parasympatisch zenuwstelsel ook geactiveerd, de hormoonklieren doen optimaal hun werk om zo goed mogelijk alle organen en cellen in je lichaam te bedienen.
Dat zorgt voor groei en herstel en je immuunsysteem krijgt een boost!

NLP komt hier ook van pas:
Bewust kiezen om geen slachtoffer te zijn, maar verantwoordelijkheid nemen en zelfredzaamheid vergroten en focussen wat we wel onder controle hebben.

Zoals angst ruilen voor dankbaarheid.
Zodat je lichaam voelt dat het veilig is op dit moment.

Dan kies je ervoor om je hartcentrum te activeren en gelukshormonen zoals serotonine en dopamine te stimuleren.

De thymusklier, die dichtbij de hartstreek zit wordt ook geactiveerd.
Thymus komt uit het Grieks en betekent; hart, ziel, verlangen, prachtig toch?!
Deze klier heeft o.a. als functie, herstel van je cellen en is ook belangrijk voor je immuunsysteem, het produceert T- lymfocyten, dat zijn cellen die je lichaam helpen tegen virussen en bacteriën.

Wetenschappelijk is het dus aangetoond; wanneer je drie keer per dag zo’n 10 minuten stil staat bij dankbaarheid, na 4 dagen je immuunsysteem al voor 50% versterkt!

Daarom wil ik deze informatie met je delen!
Boost je immuunsysteem!

Want juist nu is het extra goed om bewust te zijn hoe jouw lichaam reageert en hoe jij om gaat met je emoties en gedachten. Hoe doe jij dat, hoe ervaar jij deze periode, sta er eens bewust bij stil, voel!

En wees vooral dankbaar hoe je lichaam voor jou werkt!

Gezonde groet,
Marga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente berichten

Leave a Comment

Begin met typen en druk op 'Enter' om te zoeken

leiderschap van jongeren