Home | Groepsdynamiek. Waar sta je nu?

Waar staat je team nu?

Waar sta je nu, in je leiderschap?

Hoe is het met jouw team? 

Wellicht herken je al veel van de groepsdynamiek en de fase waarin jouw team is. Om het nog meer inzichtelijk te maken hebben we het Waardewiel voor Groepsdynamiek ontwikkeld. Je vindt het hier.
Print de bijlage uit en vraag jouw teamleden om dit in te vullen. Dat kan anoniem, waarbij je alleen de waarden terugkrijgt, of je gebruikt het als vertrekpunt voor een open gespek. Met als doel om van te leren en verder te groeien als leider.

Vul ook zelf een waardewiel in voor je team. Niet wat je graag wilt maar juist hoe het nu is. En vaak is het eerste cijfer wat opkomt, de juiste.

Welk cijfer geef je bijvoorbeeld:

 

  • Sfeer:Wat is de sfeer, het klimaat, hoe voelt het in het team en hoe voel je je zelf in het team?
  • Samenwerking:In welke mate zijn mensen bereid om elkaar te helpen, om het teambelang te dienen. Ook al gaat dit eventueel ten koste van het eigen werk of tijd.
  • Zelfredzaamheid: Voert iedereen de opdrachten en beslissingen zelfstandig uit of is hiervoor de inbreng van de leidinggevende gewenst of noodzakelijk.
  • Eerlijkheid: Voelt ieder teamlid de vrijheid om eerlijk te zeggen wat ze vinden. Kan alles besproken worden, ook als er fouten worden gemaakt. En wordt daar ook naar geluisterd?
  • Missie/Doel: Is de missie van de afdeling, in relatie met die van de organisatie, bekend bij elk teamlid. Heeft iedereen daarin een helder doel?
  • Respect: Mag iedereen er zijn, precies zoals hij/zij is? Wordt je als persoon gerespecteerd en respecteer je ieder teamlid als persoon, gewoon voor wie hij/zij is?
  • Inzet: Zet iedereen zich voor 100% in. Ben je bereid om een extra tandje bij te zetten als dat moet en iets extra te geven. En hoe is dat bij de andere teamleden.
  • Eigenheid:Kun je volledig jezelf zijn met al je eigen-aardig-heden?

Is het gemiddelde cijfer een onvoldoende? Grote kans dat het team in de Forming-Storming fase blijft hangen. Is het cijfer een matig tot voldoende? Dan zit het team zeer waarschijnlijk in de (niet wenselijke) norming-fase. Is de waarde ruim voldoende of meer (8 of hoger)? Dan herken je zeer waarschijnlijk ook de performing fase in jouw team.

 

Start typing and press Enter to search