Schermafbeelding 2016-07-18 om 17.43.21“Wat heb jij toch met NLP? Wat is NLP eigenlijk en wat heb je eraan? Waarom geef je geld uit aan trainingen over jezelf?”

Tja….. Dat zijn mooie vragen en geef daar maar eens kort en bondig antwoord op.  🙂

Ik neem je mee in een van mijn mooiste inzichten: oorzaak-gevolg. Eén van de basisvooronderstellingen van NLP. Een verruimende overtuiging die je zult herkennen bij mensen die succesvol zijn in het leven, leven zoals zij dat willen.

Aan de kant van de oorzaak

Ik sta aan de kant van de oorzaak. Ga ervan uit dat ik ongeacht welke situatie dan ook, invloed heb. Iets kan veranderen aan de situatie, hoe ik erin sta of hoe ik ernaar kijk, hoe ik communiceer. Of ik kies juist om niet te blijven omdat IK dat niet wil. Ik beslis, ik onderneem actie (als ik dat wil).

In een metafoor noemen we dat ‘voor in de bus’. Ik ben de chauffeur van m’n eigen leven en beslis waar ik naartoe ga. Ik heb het stuur in handen, grip op mijn eigen pad, m’n eigen route.

Aan de kant van het gevolg

Als ik aan de kant van het gevolg zit, zit ik achterin de bus. Iemand anders stuurt, beslist en ik kan er niets aan doen. Het ligt allemaal aan die ander. Ik heb geen invloed.

Deze vooronderstelling heeft mij vooral opgeleverd dat waar ik ook maar ben, ik zelf grip op mijn leven heb. Als iets me niet bevalt kijk ik wat ik zelf kan doen om er iets in te veranderen. Ik kan een ander namelijk niet veranderen.

Ik heb wel invloed op wat ik doe.

Heb ik weer eens migraine? Niks geen gossie wat sneu, wel herkennen waar kan ik iets veranderen zodat het niet zo vaak gebeurt. Heerlijk, want de dagen zonder hoofdpijn zijn echt zoveel leuker dan de dagen spugend in bed.

Loopt m’n leven altijd perfect?
Nee.
Heb ik wel eens een slechte dag?
Tuurlijk!
Heb ik wel eens meningsverschillen?
Of course!

Het leven is te kort voor gedoe

… te kort voor afwachten tot een ander sorry zegt of wachten tot een ander zich aanpast. Het leven is te kostbaar om naar feestjes gaan waar ik eigenlijk niet naartoe wil. Dus maak ik er zelf een feestje van. Kies ik ervoor om zelf als eerste een stap te zetten ook als niemand in beweging komt. Kies ik heel bewust om ergens niet te zijn ook al vinden anderen er iets van. Verander ik m’n slechte humeur, omdat ik er niet in wil blijven hangen. Kijk ik als iets niet gaat zoals ik wil: “wat kan IK hier anders doen”.

“Wat kan ik doen zodat mijn dag vandaag geslaagd is”, want deze dag komt nooit meer terug.

Of als het geen geweldige dag was: “wat kan ik doen zodat het morgen wel oké is”. En ik durf je eerlijk te bekennen dat ik er echt een leuker en ontspannender mens door ben geworden, al zeg ik dat zelf. Met een leuker, uitdagender en meer ontspannen leven. 🙂

Het leven is een feest en je mag zelf de slingers ophangen!

Ontspannen groet,
Sabine

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.