Over Michel Leussink

Over Michel Leussink

‘Mooie momenten creëren in contact met anderen’

Als ik terug kijk op mijn leven dat vallen mij een paar dingen op, dat wat als een rode draad door mijn leven gaat en waar ik steeds weer op terugkom. Van die momenten waarvan je denkt dat je ze al eens eerder hebt gedaan of hebt meegemaakt, alleen dan in een andere context. Voor mij is dat de manier waarop ik met andere mensen samenwerk en ze help om verder te komen. Tijdens een training leerde ik dat dat ‘leading from one step behind’ heet.

Toen we als kleine jongens in het bos aan de overkant van de staat speelde, werd het voor het eerst duidelijk. Ik faciliteerde graag een team om zo als team te kunnen groeien. We speelde krijgertje en bedachten manieren om onze tegenstanders te slim af te zijn. En dat lukte steeds beter. Later ging ik basketballen. Een prachtige dynamische sport waarin elke aanval telt. Ik werd al snel de aanvoerder van het team en nam ik regelmatig verschillende plekken in op het veld. Vanwege mijn lengte was ik center, en ging ik voor de twee punten en als spelverdeler overzag ik het spel en liet ik anderen scoren. Ik was niet zo vaak de topscoorder maar wist wel mooie assists te geven. Ook vanaf de zijkant had ik overzicht en heb meerdere teams getraind en gecoacht, elk met hun eigen doelen. En dan is het gaaf om met een juniorenteam samen kampioen te worden.

De wind onder andermans vleugels

Dat is wat ik toen al mooi vond en nu nog steeds doe. In mijn rol als trainer en coach in persoonlijke ontwikkeling en bij verandertrajecten in organisaties. Andere mensen naar nieuwe hoogtes brengen. Nieuwe, eigen doelen definiëren en stap voor stap dichterbij het doel komen. Niet zo vreemd dat ik in mijn eigen ‘Compass’ dan ook iets heb met het stellen en bereiken van doelen, met actie en avontuur en ‘in balans’ met mezelf.

TIjdens mijn ontdekkingstocht naar mezelf, ontdekte ik mijn valkuilen en mijn sterke kanten. Ik leerde dat het leven me maar eenmaal is gegeven en dat ik er het mooiste van moet maken. Moeten? Nee, ik wil er het mooiste van maken. En dat ben ik steeds meer gaan doen. Ik ben steeds meer mijn eigen expeditie van het leven gaan leven en dat voelt spannend maar bovenal heel erg goed. Ik blijf de wind onder andermans vleugels. Als trainer en coach help ik mensen en teams het inzicht te geven in hun toekomst, te bedanken voor het verleden, los te laten wat niet van hen is en de stappen te maken in het hier en nu, richting de toekomst. Als een tijdelijke expeditieleider op de Expeditie van je leven.