Oude patronen:
Altijd je best doen, het onderste uit de kan halen, snel boos worden, begripvol zijn, alles perfect doen, hard werken, jezelf klein houden, jezelf belangrijk maken, anderen een plezier  doen, sterk zijn, de beste zijn…..

Zucht…… nou doe ik het weer!

Je kent ze wel, van die oude patronen, van die oude gewoontes die te pas en te onpas de kop opsteken. Je weet wel dat het eigenlijk niet handig is en toch overkomt het je steeds weer. Misschien herken je er een paar hierboven of misschien komt er een andere in je op.

Van die oude gewoontes waar je ooit iets aan had en nu al lang niet meer. Je bent veranderd en eigenlijk heb je deze vastgeroeste patronen niet meer nodig. En toch komen ze zo onverwachts en hardnekkig nog om de hoek kijken. Ook regelmatig best wel irritant.

Tijd om afscheid te nemen dus.

Alleen… hoe doe je dat?

De allereerste kleine stap is om je bewust worden van deze patronen. Te begrijpen dat ze ooit functioneel waren ook al kun je je dat niet eens meer herinneren. En te beslissen dat deze gewoonte nu niet meer nodig is en ook niet meer hoeft. Tijd voor een gesprekje met dit oude patroon.

Dag lief oud patroon.

Ik weet dat je goed voor me wilt zorgen en dat als ik alles blijf doen zoals ik dat deed, dat jij dan tevreden bent en denkt dat ik veilig ben.
En weet je, lief oud patroon, ik ben allang veilig. Ik ben heel goed in staat om voor mezelf te zorgen. Dank je wel dat je me zo geholpen hebt en dat je er voor me was toen ik je nodig had.

Het gaat goed met me. Ik weet ondertussen dat ik heel veel kan en dat als er iets niet helemaal gaat zoals ik had gehoopt dat ik aan het groeien ben. Eigenlijk kan het nooit fout gaan, hooguit anders dan ik dacht.
Dus dank je wel oud patroon, je hebt me goed geholpen toen het nodig was. En nu kies ik voor een volgende stap. Voor een nieuwe weg. Een weg waarbij ik in plaats van de perfecte IK de lerende IK ben. Waarbij ik trots ben op wie ik ben en steeds meer ben wie ik wil zijn. Ik ben de beste versie van mezelf. Precies goed.

Dus….
Bye bye, lief oud patroon. Het ga je goed.


Wil je ook jouw niet-functionele patronen onderzoeken en ombuigen?

Maak dan een vervolgstap met NLP. Bijvoorbeeld met de NLP Practitioner of kom vrijblijvend kennismaken tijdens onze NLP informatieavond.

2 Responses to Bye bye oude patronen
  1. ….yep herkenbaar! Die tekst in dialoog met het patroon is zo treffend. Dank voor deze bewustwording en wat is er allemaal nog meer mogelijk als ik afscheid neem van mijn oude, niet functionele patronen <3

    • Oh fijn! Mooi dat je door ‘gewoon’ een dialoog zo zelf bewust wordt van wat je al weet. In liefde afscheid nemen van wat niet meer werkt. By by oude patronen! 🙂 <3
      Sabine


[begin]

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.