Heb je er ook naar geluisterd, De Top 2000?
Heerlijk om al die oude nummers te horen en weer even terug te gaan in de tijd. Wat deden we toen en waar waren we ook alweer? De lijst verbaasde me ook elke keer want voor de 16e keer staat Bohemian Rhapsody, van Queen, op de eerste plek. Waarom vinden zoveel mensen dit zo’n bijzonder lied?

Naar de film

Afgelopen kerstvakantie was een mooi moment om naar een film te gaan. In “Bohemian Rapsody” zien we Freddie Mercury weer tot leven komen. Een prachtige film over zijn leven als leadzanger van Queen. Velen hebben wel een mening over hem. Sommigen kijken tegen hem op, zien hem als een idool, zijn (nog steeds) groot fan van hem. Anderen vinden iets van zijn extravagante leven, zeker zo’n 30 jaar geleden. Zijn voorkeur voor mannen en het feit dat hij aids krijgt zorgt voor nog meer onbegrip.

Bohemian Rapsody is nooit meer hetzelfde

De film, grotendeels waargebeurd, laat een andere kant zien. Ik zie hoe hij zich los maakt van zijn eigen systeem, zijn familie en zijn herkomst. Hoe hij zijn eigen passie leeft en volledig opgaat in de muziek. En we zien ook de eenzaamheid en de strijd om zichzelf te vinden. Zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit. Hij wil zo graag echt gezien worden door zijn vader, hem laten zien dat hij het ook goed doet. En misschien, heel misschien is dat de strijd die ik ook bij mezelf herken en is dat wel waarom ik zo kan meeleven met hem in deze film. En misschien geldt dat ook voor al die andere mensen, die zo geraakt worden, bij mij in de bioscoopzaal.

Of alles in de film waarheid is? Geen idee en daar gaat het voor mij niet zozeer om.
Door de film heb ik nog meer respect gekregen voor artiesten in het algemeen en Freddie Mercury in het bijzonder. Bohemian Rapsody heeft een hele andere betekenis gekregen voor mij. Het staat, voor mij, voor je nek uit durven steken. Tegen de stroom in zwemmen en vertrouwen hebben dat, wat ik doe, goed is. Bohemian Rapsody is nooit meer hetzelfde.

NLP Vooronderstellingen

Ik realiseer me, door deze film, nog meer dat we niet kunnen oordelen over anderen. Dat we altijd maar een deel van het werkelijke verhaal weten. En dan schieten er zo maar een paar vooronderstellingen van NLP bij mij te binnen die hier zo van toepassing zijn:

  • Respect voor andermans wereldmodel.
  • Zijn gedrag staat niet voor de mens die hij is.
  • De woorden die we gebruiken zijn niet de werkelijke gebeurtenis. (We missen (te) veel informatie. De kaart is niet het gebied.)
  • Mislukking bestaat niet, alleen feedback.
  • Gedrag en verandering dienen geëvalueerd te worden in termen van context en ecologie.
  • Alles is er op gericht om opnieuw één en volledig te worden met jezelf.

Wat zou het mooi zijn als we deze helpende gedachten nog vaker kunnen toepassen.

(Meer weten over de 15 vooronderstellingen van NLP of wat NLP is kijk dan hier.)

Groet,
Michel Leussink

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.